VESTI

POVEZIVANJE KAMIONA RADI BOLJEG PROTOKA SAOBRAĆAJA U GRADSKIM SREDINAMA

2min
POVEZIVANJE KAMIONA RADI BOLJEG PROTOKA SAOBRAĆAJA U GRADSKIM SREDINAMA

Nakon tri godine istraživanja u sklopu istraživačkog projekta Optimod'Lion, čiji je cilj da poboljša protok saobraćaja u gradskim sredinama, Renault Trucks je nedavno predstavio prototip aplikaciju za vozače teških teretnih vozila (HGV). Svrha aplikacije je da, u realnom vremenu, obezbedi predvidive informacije o uslovima u saobraćaju, kao i savete o ekonomičnoj vožnji, kako bi se smanjio uticaj kamiona na gradski saobraćaj.

Projekat Optimod'Lion, iniciran 2012. godine od strane gradskih vlasti Liona radi poboljšanja protoka gradskog saobraćaja, upravo se završava. Kao partner u ovom projektu, Renault Trucks je, na osnovu svoje GPS aplikacije za teška teretna vozila, razvio aplikaciju SmartFreight koja je trenutno u prototipskoj fazi. Ova usluga kombinuje podatke dobijene od gradskih vlasti Liona i informacije koje generiše samo vozilo, asistira vozačima u njihovim zadacima i pomaže im da izaberu najbolju maršrutu u skladu sa uslovima u kojima se u tom trenutku nalaze.

"Možda ponekad zaboravimo da kamioni predstavljaju veoma bitan element života u gradu", objašnjava Bernar Moda /Bernard Modat/. "Već dugi niz godina radimo na tome da što više smanjimo njihov uticaj na saobraćaj. Projekat Optimod'Lion nam je omogućio da testiramo nove usluge za vozače i da pružimo svoj doprinos poboljšanju protoka saobraćaja u gradskim sredinama. U budućnosti, planiramo da standardizujemo ove podatke i usluge i za druga evropska gradska područja."

Prototip aplikacija SmartFreight je navigator za teretna vozila koja se kreću po gradu i testira nove usluge za vozače. Aplikacija im omogućava da izaberu brzu i ekonomičnu maršrutu za isporuku, dok im istovremeno pomaže da unaprede vožnju i, na kraju, poboljšaju protok saobraćaja.

Renault Trucks je testirao dva modula aplikacije. Prvi je modul za pomoć u vožnji koji u realnom vremenu analizira ponašanje voza a, predlaže načine za poboljšanje i daje procenu učinka za svaku vožnju. Drugi je napredni navigacioni modul koji omogućava vozačima da, preko svojih smart telefona, provere uslove saobraćaja u realnom vremenu ili u nekom određenom momentu, uzimajući u obzir zastoj u saobraćaju zbog radova na putu, kao i identifikaciju mesta za isporuku i stanje na utovarno/istovarnim rampama.

Tokom završnog dela projekta Optimod'Lion, posetioci su imali priliku da posete štand kompanije Renault Trucks i da pogledaju sve aplikacije za smart telefone razvijene od strane proizvođača. Jedna od njih je i Nav'Truck i njena nova opcija, Mixer Rollover Alert, razvijena za prevoznike betona koja upozorava vozače na potencijalni rizik od prevrtanja vozila.

Renault Trucks aplikacije dostupne na platformama Google Play i Apple Store:

  • NavTruck (plaća se): GPS aplikacija za teške kamione daje direktna uputstva i savete za smanjenje potrošnje goriva. Opcija: Mixer Rollover Alert, upozorava vozače na rizik od prevrtanja mešalice za beton.
  • Truck Fuel Eco Driving (besplatno): igrica za uvežbavanje ekonomične vožnje.
  • TruckSimulator by Renault Trucks (besplatno): igrica za simulaciju vožnje u kojoj igrač koristi vozilo u realnim situacijama.
  • Cost Saver (besplatno): smanjuje ukupne troškove korišćenja vozila, uzimajući u obzir okolnosti i potrebe svakog prevoznika ponaosob.
  • EcoCalculator (besplatno): kalkulator za procenu uticaja Renault Trucks vozila na životnu sredinu i finansijske dobiti koju donosi manja potrošnja goriva.
  • The Range (besplatno): upoznavanje sa novom Renault Trucks Euro VI serijom na veoma jednostavan način.
  • Time Book (besplatno): dnevnik vožnje za XXI vek, služi za proveru vremena provedenog u vožnji i u odmaranju.
  • DeliverEye (besplatno): u slučaju kašnjenja isporuke ili oštećenja robe, aplikacija pruža korisnicima mogućnost da pošalju fotografiju sa datumom, vremenom i mestom na kome je napravljena.
  • Renault Trucks Network (besplatno): omogućava pronalaženje svih prodajnih i servisnih centara samo jednim klikom.
  • Renault Trucks Racing (besplatno): simulacija trke kamiona, dostupna i u visokoj rezoluciji za iPad.
  • Truckers Gallery (besplatno): galerija fotografija namenjena vozačima, na kojoj mogu da razmenjuju svoju ljubav prema kamionima, sadrži fotografije vozila iz celog sveta.

 

Projekat Optimod'Lion Iniciran od strane gradskih vlasti Liona i sufinansiran od strane ADEME (Ulaganja u programe za budućnost -PIA-), projekat Optimod'Lion okupio je 12 partnera iz javnog, privatnog i akademskog sektora koji se bave proširenjem urbanih područja. Svi su ujedinili svoja iskustva i stručnost kako bi sproveli istraživanje inovativnih usluga osmišljenih da poboljšaju mobilnost u gradskim sredinama.

Set canonical URL
Off